Een bos bloemen geeft uw interieur vaak net dat beetje extra. Daarnaast worden we blij van een mooie bos die ons wordt gegeven. Maar ook uzelf trakteren op een geurend boeket is een feestje. Een paar tips om zo lang mogelijk van uw boeket te kunnen genieten.

Kies de juiste bloemen

Er zijn ontzettend veel verschillende bloemen om uit te kiezen. Dus eenmaal in de winkel kiest u vaak voor de exemplaren die al volop in bloei staan. Daar hebt u direct profijt van, Het nadeel is dat deze bos ook heel snel is uitgebloeid omdat ze al op of misschien wel over hun top heen zijn. Een bos met geheel dichte knoppen heeft het risico dat ze helemaal niet uitkomen. Kies daarom voor een middenweg. Kies voor de bloemen waarbij de knop half open is.

Direct in het water

Het lijkt een open deur, maar zet de bos bloemen direct bij thuiskomst in het water. Bloemen hebben nu eenmaal (vers) water nodig en hoe langer ze droog staan, hoe eerder de kans op verlies van kwaliteit. Dus haal eerst al uw boodschappen in huis en ga pas daarna langs de bloemist. Verzorg vervolgens eerst uw bloemen en pak daarna pas de tas met boodschappen uit.

Gebruik een schone vaas

Zorg dat uw vaas schoon is. Hebt u hem nog niet gereinigd na de vorige bos? Maak dan snel een sopje en schrob de vaas goed schoon. Het is zelfs nog beter om een beetje chloor te gebruiken. Overgebleven bacteriën kunnen namelijk schadelijk zijn voor de nieuwe bos. Dus ontsmetten maar! Vul de vaas vervolgens met lauwwarm water zodat hij klaar staat om uw bloemen in te zetten. Gebruik geen heet water, dit kan de cellen van de steel aantasten waardoor de bloemen niet meer uitkomen.

Snijd schuin af

Tijd om uw bloemen in de vaas te zetten. Wacht! Niet zonder ze eerst schuin afgesneden te hebben natuurlijk. De bloemen hebben van de bloemist tot aan uw huis een weg zonder water moeten afleggen. De steel van de bloem groeit, alsof het een open wondje is, weer dicht op het moment dat het niet in het water staat. Zet u de bloemen direct in het water, zijn de stelen aan de onderkant dicht en nemen ze geen water op. Snijd daarom altijd de onderkant van de bloemen af. Liefst zo schuin mogelijk. Daarmee vergroot u het oppervlak en kan de bloem nog meer water opnemen. Hoe langer de steel van de bloem, hoe groter de weg die het water moet afleggen om bij de steel te komen. Het is dus niet erg om de bloemen korter te snijden. Tip: gebruik een scherp mesje anders bestaat de kans dat u de steel kneust.

Vermijd blad in het water

Houd bladeren altijd uit het water. Verwijder daarom de onderste bladeren van de steel. Zodra bladeren het water raken, is de kans op vervuiling van het water groter door de bacteriën die via de bladeren in het water terecht komen. Dat heeft direct gevolgen voor de levensduur van de bloemen. Toch bladeren in het water? Zorg dan dat u het water ververst. Verversen van het water is sowieso een tip om uw bloemen langer mooi te houden. Wordt het water troebel? Gooi het water weg en vul de vaas met nieuw lauwwarm water.

Kies de juiste plek

Dan is het nu tijd om de juiste plek te kiezen. Niet op iedere plek, of in ieder huishouden, kunnen bloemen even lang mooi staan. Bloemen in de volle zon, maar ook op een tochtige plek houden het minder lang vol. Bloemen die in een ruimte staan waar gerookt wordt, hebben ook een minder grote kans om lang mooi te blijven. Zet uw bloemen ook nooit naast de fruitschaal. De gassen van rijp fruit tasten het groeiproces van uw bloemen ook aan. Geniet van uw boeket!

Terug naar overzicht / Vorig artikel - Volgend artikel