Voordat u besluit over te gaan tot het zetten van de definitieve handtekening onder het koopcontract, is het raadzaam eerst een bouwkundige keuring aan te vragen. Maar hoe weet u zeker dat de keuring professioneel en gedegen is uitgevoerd? Een keurmerk moet u daarvan verzekeren.

Bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring moet u de zekerheid geven dat de handtekening die u straks gaat zetten onder het koopcontract van uw nieuwe woning, er een wordt waar u geen spijt van gaat krijgen. De keuring is bedoeld om de staat van de woning te bepalen en te berekenen welke kosten gemaakt moeten worden om gebreken te verhelpen of achterstallig onderhoud weg te werken. Deze informatie wordt in een rapport verzameld en helpt u, als het goed is, een juiste keuze te maken. U moet dus op het bouwkundige rapport kunnen vertrouwen.

Keurmerk bouwkundige keuringsbedrijven

Op dit moment is de situatie echter zo dat er geen toetsingscriteria bestaan voor de ingenieursbureaus die deze keuringen uitvoeren. Dat houdt in dat iedereen, ongeacht achtergrond, kennis en ervaring, een dergelijke keuring mag uitvoeren. Dat is best gek, omdat u - als leek - volledig op dit rapport zou moeten kunnen vertrouwen. Daar moet verandering in komen met een keurmerk voor bouwkundige keuringsbedrijven.

Betrouwbare partij

Dat er een keurmerk komt is goed nieuws voor iedere woningkoper. Het vinden van een gerenommeerde en betrouwbare partij is al een beste klus, gezien de enorme hoeveelheid keuringsbedrijven. Dit keurmerk ligt daarnaast ook in lijn met de nieuwe regeling waarbij ook de bouwkundige keuring standaard als ontbindende voorwaarde is opgenomen in het modelkoopcontract van 2018. Dan moet u als koper dus wel van de bouwkundige keuring op aan kunnen.

‘Vakkundig gekeurd’

Aan dit initiatief - bedacht door brancheorganisatie VastgoedPRO - zijn de grootste marktpartijen al verbonden. Het keurmerk ‘Vakkundig gekeurd’ moet de kwaliteit van het keuringsbedrijf en het opgestelde keuringsrapport garanderen. De invoering van het keurmerk wordt dit voorjaar, via de stichting Nationaal Keurmerk Bouwkundig Keurders, verwacht.

Terug naar overzicht / Vorig artikel - Volgend artikel