Het aantal ZZP-ers in Nederland blijft groeien. Steeds meer mensen kiezen ervoor hun dienstverband te beëindigen en voor zichzelf aan de slag te gaan. Een spannende stap, niet in de laatste plaats omdat dit gevolgen zou kunnen hebben voor je hypotheekaanvraag. Wat moet je als ZZP-er weten?

Risico

Als ZZP-er kunnen je inkomsten nog wel eens fluctueren. Helemaal als je veel verschillende opdrachten en werkgevers hebt. De ene maand is het kaviaar, de andere maand een boterham met pindakaas. Bij wijze van spreken. Bij het aanvragen van een hypotheek wil de bank zo min mogelijk risico lopen. Je gaat per slot van rekening een lening aan en de bank wil er zeker van zijn dat jouw financiële situatie dusdanig goed is dat je de hypotheek ook daadwerkelijk kunt betalen.  Je financiële situatie wordt daarom helemaal doorgelicht. Hoeveel winst je de afgelopen jaren hebt gemaakt, wat de verwachtingen zijn binnen de branche waarin je werkzaam bent, of je schulden bij het BKR hebt. Op het moment dat je een hypotheek gaat aanvragen is het raadzaam om je administratie dus goed op orde te hebben. 

Nationale Hypotheek Garantie

Bedenk ook alvast of je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wil of niet. In het laatste geval kan de geldverstrekker vragen om de jaarcijfers. Een Inkomensverklaring Ondernemer heb je nodig indien je kiest voor een hypotheek met NHG. Op een hypotheek met NHG loopt de bank minder risico. Mochten de zaken toch niet goed gaan en je bent genoodzaakt je woning te verkopen, dan krijgt de geldverstrekker de garantie dat een eventueel verlies wordt gedekt. 

Minder dan drie jaar zelfstandige

Omdat het aantal ZZP-ers in Nederland sterk toeneemt, worden banken ook flexibeler met het afsluiten van een hypotheek voor deze doelgroep. Zoals gezegd word je financieel wel helemaal doorgelicht, maar dat houdt wel in dat je ook een hypotheek kunt krijgen indien je korter dan drie jaar zelfstandige bent. Er zijn namelijk geldverstrekkers die de inkomsten van de laatste twee jaar dat je in loondienst was meetellen. Er gelden wel enkele voorwaarden. Je moet minimaal een jaar als ZZP-er aan de slag zijn en je toekomstperspectief moet ook positief zijn. Daarnaast kan het zijn dat de geldverstrekker extra voorwaarden opstelt als een renteopslag of een lagere maximale lening. 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als ZZP-er ben jij zelf verantwoordelijk voor je inkomsten. Dit brengt een extra risico met zich mee. Bijvoorbeeld bij ziekte. Op het moment dat jij niet meer kunt werken, ontvang je ook geen inkomsten. Tenzij je goed verzekerd bent. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering dekt dit risico af. Met deze verzekering ben jij van een inkomen verzekerd op het moment dat jij zelf niet meer in staat bent om te werken. Voor de geldverstrekker is deze verzekering van groot belang. Hiermee wordt het risico dat jij niet meer in staat bent je hypotheek te betalen verkleind en daarmee verhoog je de kans op een succesvolle hypotheekaanvraag.

Als ZZP-er is dus heel goed mogelijk een hypotheek af te sluiten, waarbij geldt: hoe minder risico de geldverstrekker loopt, hoe groter de kans op een succesvolle aanvraag.