Zolang hij werkt, is er geen probleem. Denk je er niet eens over na. Maar zodra hij stuk is, heb je direct een probleem. Helemaal in de winter. De cv-ketel: het apparaat dat je pas echt mist als hij niet meer functioneert. Wij geven je graag een paar tips om jouw cv-ketel in topconditie te houden. Want voorkomen is immers beter dan genezen.

Koude douche

De cv-ketel is in veel woningen weggestopt. Hij hangt op zolder, in het trapgat, in de kelder of in een kast. Hij hangt in ieder geval daar waar je niet snel komt. Dat is ook niet nodig, want je vertrouwt hem blind. Toch? Totdat je onder een koude douche staat. Of je krijgt de woning niet meer warm omdat de cv-ketel niet meer aanslaat. De kans dat de cv-ketel er ineens mee ophoudt, is altijd aanwezig. Het is verstandig om dat moment voor te zijn.

Onderhoudscontract

Dat begint met regelmatig onderhoud. Een goed onderhouden cv-ketel gaat langer mee en voorkomt in heel veel gevallen plotselinge defecten. Een onderhoudscontract bij een installateur geeft jou de zekerheid dat er tijdig en op periodieke basis naar je ketel wordt gekeken. Je kunt verschillende contracten afsluiten. Bedenk goed wat je verwacht en nodig denkt te hebben en sluit op basis van die wensen een passend contract af. 

Fabel

Wacht niet met onderhoud tot er problemen zijn ontstaan. Nieuwe ketels hebben minder onderhoud nodig dan ketels van bijvoorbeeld tien jaar oud. Het is echter een fabel dat nieuwe ketels helemaal geen onderhoud nodig hebben. Een cv-ketel bestaat uit mechanische onderdelen en een storing is zo veroorzaakt. Hoe langer je wacht met onderhoud, hoe groter de problemen kunnen worden en hoe duurder de oplossing vaak is. Daarnaast kan een slecht onderhouden ketel gevaarlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan koolmonoxidevergiftiging.

Wat kun je zelf doen?

Naast het laten controleren van je cv-ketel, kun je zelf ook iets doen om de levensduur van je ketel te verlengen. Check regelmatig de waterdruk. Deze moet altijd tussen de 1,5 en 2 bar zitten. Is deze lager dan 1,5 bar? Vul de ketel dan zelf bij. Weet je niet hoe dat moet? Raadpleeg dan het internet. Daar staan genoeg tutorials die op jouw situatie van toepassing zijn. Zorg daarnaast altijd dat de rookgasafvoer vrij blijft. Zet daar dus geen spullen omheen. Controleer of de vlam van jouw cv-ketel blauw is. Dat betekent dat hij voldoende zuurstof heeft. Een oranje vlam wijst op te weinig zuurstoftoevoer en is het teken om de monteur te bellen. 

Wil je er ook in de winter lekker warm bij zitten, wees dan goed voor je cv-ketel, dan is hij dat ook voor jou.