U staat op het punt uw huis te verkopen. Er zijn echter nog wat punten ter verfraaiing van de woning, maar u wilt ook niet onnodig veel investeren. Van deze verbouwingen stijgt de waarde van uw woning en krijgt u de investering (gedeeltelijk) weer terug.

Maak ruimte
Iedereen wil zoveel mogelijk ruimte, voor zo min mogelijk geld. Ruimte creëren in de woning is daarom altijd een goede investering. Betrek zoveel mogelijk onbegaanbare ruimtes bij de woning. Kleine zolders en bergruimten die u nu niet of nauwelijks gebruikt omdat ze slecht bereikbaar zijn, maakt u weer bereikbaar. Door het plaatsen van bijvoorbeeld een vaste trap richting de zolder of bergruimte. Hiermee maakt u de woning qua totale oppervlakte niet groter, maar vergroot u wel de (begaanbare) leefruimte.

Een serre of uitbouw aan uw huis vraagt een grotere investering dan het plaatsen van een vaste trap, maar u vergroot daarmee direct de oppervlakte van de woning. Deze investering levert u wel direct een waardevermeerdering op bij de verkoop.

Energiezuinige woning
Er wordt veel over geschreven. Een nul op de meter woning, het verplichte energielabel. Feit is dat hoe duurzamer en energiezuiniger de woning, hoe meer de woning waard is. Naast waardevermeerdering hebt u er zelf ook direct baat bij. Hoe groener de woning hoe lager de vaste maandelijkse lasten. Investeren in bijvoorbeeld dubbel glas, isolatie, zonnepanelen, led-verlichting en een goede cv-ketel is altijd een goed idee.

Repareer achterstallig onderhoud
Op het moment dat er kijkers komen, wilt u dat de woning niet alleen voor het oog in orde is. U wilt ook de kritische kijker geen reden geven om af te haken. Afgebladderde kozijnen, beschimmelde voegen in de badkamer, een barst in het ruitje bij de voordeur, plinten die in de loop van de tijd van het laminaat zijn gesprongen, barsten in het stucwerk. Het zijn allemaal tekenen van achterstallig onderhoud. Een koper kan daar soms moeilijk doorheen kijken. Trek een weekend uw kluskleren aan zorg dat u al deze punten langsloopt en netjes maakt. Hoe minder de potentiële koper aan het huis hoeft te doen, hoe meer u kunt vragen.

Over smaak valt niet te twisten
Hebt u plannen om de badkamer of keuken te vervangen? Of misschien wel de vloer in de woonkamer? Doe dit dan niet omdat u denkt dat de waarde van uw woning daarmee stijgt. Over smaak valt namelijk niet te twisten. Iets dat u heel mooi vindt, kan voor de potentiële koper juist een afknapper zijn. Het geld dat u investeert in uw nieuwe project, krijgt u er met een beetje pech helemaal niet uit en dan hebt u voor niets geïnvesteerd.

Een verbouwing kost altijd geld en het is zeker niet gezegd dat u het volledige investeringsbedrag weer terugverdient. Een verbouwing kan echter wel bijdragen aan de waardevermeerdering van de woning.

Terug naar overzicht / Vorig artikel - Volgend artikel