Met de stijgende energieprijzen zijn zonnepanelen interessanter dan ooit. De investering is voor veel consumenten echter nog een drempel. Toch lijkt er goed nieuws aan te komen en wordt de aanschaf van zonnepanelen straks voor meer consumenten haalbaar door eventuele afschaffing van de btw op zonnepanelen. Dat scheelt toch 21 procent. 

Rompslomp

Op dit moment kunnen consumenten die zonnepanelen aanschaffen de btw op de aangeschafte panelen via een voor velen omslachtige constructie terugvragen. Deze papieren rompslomp is voor veel consumenten een reden om uiteindelijk toch niet te kiezen voor deze duurzame manier van energie opwekken. Heb je de weg naar de Belastingdienst toch gevonden, dan moet je jaarlijks aangifte doen. Heb jij je aangemeld bij de Kleine Ondernemersregeling (KOR),dan ben je drie jaar vrijgesteld van het doen van aangifte, maar kun je vervolgens de btw op de panelen ook niet meer terugvragen.

Doorbraak

Al met al best een geregel. Verschillende Europese ministers strijden daarom al langer voor het wapenfeit de btw op zonnepanelen volledig af te schaffen. En er lijkt een doorbraak te zijn in deze strijd. Begin december is een akkoord gegeven op de mogelijkheid voor Europese landen een nultarief in te voeren voor zonnepanelen. Dat houdt in dat Nederland een verlaagd btw-tarief kan doorvoeren op zonnepanelen. Een verlaagd btw-tarief in Nederland ligt tussen de 0 en 5 procent. 

Formaliteit

Goed nieuws dus. Als je zonnepanelen met dit verlaagde btw-tarief wil aanschaffen, moet je wel even geduld hebben. Het Europese Parlement moet nog wel officieel goedkeuring geven, maar met de stappen die zijn gezet lijkt dat slechts een formaliteit. Zodra het Europese Parlement haar goedkeuring heeft uitgesproken, kan vervolgens de Nederlandse wet worden aangepast en profiteert de consument die nieuwe zonnepanelen wil aanschaffen of zijn bestaande zonnepanelendek wil uitbreiden.