De NHG-grens moet omhoog, aldus Vereniging Eigen Huis (VEH),de belangenvereniging voor huizenbezitters. Het liefst met €85.000 zodat de maximale koopsom met NHG uitkomt op €440.000. Met het verhogen van de NHG-grens geef je huizenkopers en dan met name de starters, beter toegang tot een hypotheek met NHG.

Vangnet

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is onder andere bedoeld als vangnet op het moment dat de huizenbezitter in financiële moeilijkheden raakt. Bijvoorbeeld door het wegvallen van inkomsten. In de huidige tijd, waarin veel financiële onzekerheden op de loer liggen, is het een prettig idee de financiële bescherming van een hypotheek met NHG te hebben. 

Ook de lage rente die huizenkopers ontvangen bij het afsluiten van een hypotheek met NHG is, zeker voor starters, een fijne bijkomstigheid om überhaupt de koop van een (eerste) woning financieel rond te krijgen.

Grens

De grens voor het afsluiten van een hypotheek met NHG ligt nu op €355.000. Met de huidige huizenprijzen, is het voor veel kopers niet mogelijk een hypotheek met NHG af te sluiten. De gemiddelde huizenprijs ligt in het tweede kwartaal van dit jaar op €448.000. Sterker nog, er staan nauwelijks woningen onder de €355.000 te koop. Deze situatie maakt het afsluiten van een hypotheek met NHG nagenoeg onmogelijk en dat moet anders volgende de VEH.

Systematiek

Ondanks de jaarlijkse aanpassing van de NHG, aangepast op basis van een vastgestelde systematiek die kijkt naar de verkoopcijfers van de afgelopen jaren, zijn de huizenprijzen sterker gestegen dan de NHG. Hierdoor loopt de NHG achter op de feiten en zal dat ook het geval zijn op 1 januari 2023. VEH pleit ervoor de systematiek eenmalig los te laten en de NHG-grens fors te verhogen naar €440.000. Alleen op die manier komt dit bedrag in de buurt van de huidige marktprijzen. 

Een stijging van de NHG geeft starters een beetje extra ruimte om toch in aanmerking te komen voor een woning en biedt tevens de huizenbezitter dat beetje extra zekerheid in financieel onzekere tijden.