Ieder jaar in de maanden januari en juli wijzigen de variabele energieprijzen. Januari dit jaar stegen de prijzen al, maar ook in juli zullen de energieprijzen verder stijgen. Hoeveel ze stijgen hangt uiteraard af van uw leverancier. Margadant Makelaardij brengt het een en ander in kaart.

Variabel vs. vast tarief

Op dit moment heeft ongeveer de helft van de huishoudens een variabel energietarief. Bij een variabel energietarief krijgt u twee keer per jaar te maken met een wijziging van het tarief. Of deze wijziging voordelig, dan wel nadelig is, weet u van tevoren niet. Bij een vast tarief spreekt u met de energieleverancier een vast tarief voor een bepaalde periode af.

Prijsstijging

Voor de huishoudens met een variabel tarief gelden dus per 1 juli weer nieuwe tarieven. Inventarisatie van online vergelijkers Gaslicht.com en Pricewise laat een stijging van de variabele tarieven zien. Ruim een meerderheid van de huishoudens met een variabel tarief is aangesloten bij een van de drie grootste energieleveranciers (Nuon, Eneco, Essent),die onderling behoorlijk kunnen verschillen qua stijging. Bij Eneco kan de stijging oplopen tot € 64,- per jaar, voor een gemiddeld huishouden bij een verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 m³ gas. Voor Nuon geldt een gemiddelde stijging van € 32,- per jaar. Essent verhoogt de variabele prijzen niet.

Oorzaken prijsstijging

Er zijn verschillende redenen waarom de energieprijzen stijgen, maar de grootste boosdoener op dit moment is de stijging van de olieprijzen. Maar wat hebben de olieprijzen met de energieprijzen te maken? De centrales waar energie wordt opgewekt, werken vaak op gas. Op het moment dat de productiekosten van olie en gas stijgen, stijgen ook de energiekosten. Hiermee staan de olieprijzen dus in direct verband met de energieprijzen. Uiteraard spelen ook de economie, wettelijke bepalingen en natuurelementen een rol. Het blijft uiteindelijk toch een kwestie van vraag en aanbod.

Overstappen of niet?

En nu? U hebt een variabel contract en uw energierekening stijgt. Wat zijn uw opties? Overstappen naar een goedkopere variant zou de eerste ingeving zijn. Overstappen is vooral voordelig op het moment dat uw huidige contract afloopt. Wilt u uw huidige contract voortijdig beëindigen, dan kan het zijn dat de energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengt, waardoor u per saldo toch nog duurder uit bent. De regels hiervoor verschillen per leverancier. Het is wel altijd een goed idee om uw energiecontract te vergelijken met verschillende aanbieders om zo de goedkoopste optie voor uzelf uit te zoeken. Hebt u nog een lopend contract en is juli dus nog niet het juiste moment om over te stappen, dan hebt u in ieder geval in beeld wanneer dat moment wel is en bij welke leverancier u dan moet zijn.

Terug naar overzicht / Vorig artikel - Volgend artikel