Goed nieuws voor huizenbezitters die overwegen om zonnepanelen te plaatsen. De salderingsregeling op de panelen wordt met drie jaar verlengd waardoor je nu tot 2023 gebruikt kunt maken van deze regeling.

Voordeel

De salderingsregeling houdt in dat je de stroom die je zelf opwekt en weer teruggeeft aan de energiemaatschappij volledig mag aftrekken van je eigen energieverbruik. Het voordeel daarvan is dat je geen energiebelasting hoeft te betalen over dat deel. Deze regeling zou eerder vanaf 1 januari 2020 worden afgebouwd, maar wordt nu dus met drie jaar verlengd tot 1 januari 2023. 

Afbouwen

Het plan is nu de salderingsregeling vanaf 2023 af te bouwen. Dit houdt in dat je tot aan 2023 volledig profiteert van de voordelen van deze regeling. Vanaf 1 januari 2023 wordt dit voordeel steeds een beetje minder, waarbij in 2031 het voordeel volledig zal zijn afgebouwd. Je ontvangt dan alleen nog een vergoeding van de energieleverancier voor de stroom die je terug levert. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden is subsidie op termijn niet meer nodig, stelt het kabinet. Het wordt voor huishoudens financieel steeds aantrekkelijk te investeren in zonnepanelen, ook zonder subsidie, en daarvan is de afbouwregeling een natuurlijk gevolg. 

Terugleversubsidie

De reden voor het verlengen van de termijn heeft te maken met het verwerpen van het plan de salderingsregeling om te zetten in een zogeheten terugleversubsidie. De invoering hiervan bleek complexer dan aanvankelijk gedacht waardoor is besloten in plaats van de terugleversubsidie in het leven te roepen, de salderingsregeling te verlengen en de afbouw hiervan uit te stellen tot 2023. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden is subsidie op termijn niet meer nodig. Het wordt voor huishoudens financieel steeds aantrekkelijk te investeren in zonnepanelen, ook zonder subsidie. 

Geschikte meters

Voor het geleidelijk afbouwen van salderen tot 2031 is het noodzakelijk voor de Belastingdienst dat huishoudens en bedrijven beschikken over een meter die levering en teruglevering afzonderlijk kan meten, oftewel een meter met minimaal een dubbel telwerk. Dat kan bijvoorbeeld een slimme meter zijn, maar dat hoeft niet per se. Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om zo’n meter met een dubbel telwerk in huis te hebben. De meters zullen voor die datum worden aangeboden door de netbeheerders. Vanaf 2023 kan dan de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling starten.

Heb je al zonnepanelen geplaatst, dan profiteer je dus langer van de korting op je energierekening en verandert er niets. Heb je nog geen zonnepanelen, maar ben je van plan deze aan te schaffen, dan is het nog steeds financieel aantrekkelijk om deze panelen nu aan te schaffen en te plaatsen.