Wat hoort allemaal bij de roerende zaken wanneer ik een huis koop?

Margadant Makelaardij: "Tijdens de bezichtiging van een woning word je vaak beïnvloed door het interieur. De meubels die erin staan, de gordijnen voor de ramen of kleur van de accessoires waarmee de woning zijn eigen sfeer krijgt. De zogenaamde roerende goederen. Zodra je de woning hebt gekocht zijn al deze medebepalende factoren echter verdwenen en blijft in de regel een kale ruimte over.

Bij het kopen van een woning wordt altijd gesproken over de onroerende zaak en roerende zaken. De onroerende zaak is, volgende de model koopovereenkomst, ‘het eigendom van het perceel met woning en verdere aanhorigheden’. Onder de verdere aanhorigheden vallen bijvoorbeeld de garage, schuur of carport. Spreek je verder niets af in de koopovereenkomst, dan koop je alleen de onroerende zaak.  

Je kunt echter ook roerende zaken kopen. Deze zaken vallen officieel buiten de koop, maar kunnen worden opgenomen in de koopovereenkomst. Roerende zaken zijn alle zaken die verplaatst kunnen worden. Denk hierbij aan alle soorten meubilair. Van banken, tot tafels en kasten. Toch zijn de roerende zaken vaak onderwerp van discussie. Valt de perfect op maat gemaakte inbouwkast in de slaapkamer nu wel of niet onder de roerende zaken? En de hordeur die precies bij de openslaande tuindeuren past? 

Om hier geen misverstanden over te laten ontstaan, worden de roerende zaken opgenomen in de koopovereenkomst. Er wordt een lijst gemaakt waarop wordt aangegeven welke zaken in de woning achterblijven, welke zaken door de verkoper worden meegenomen en welke zaken ter overname worden aangeboden. Verkoper en koper kunnen dus afspreken wat er bij de overname van de woning wel en niet is inbegrepen. Deze lijst is bindend en maakt duidelijk wat er allemaal bij de koop is inbegrepen."