Het toestemmingsvereiste, wat is dat precies? 

Margadant Makelaardij: "Vroeger was het in de meeste gevallen zo dat de eigen woning alleen op naam van de man stond. Ongeacht of je getrouwd was, als vrouw werd je niet gezien als (mede-)eigenaar van de woning. Een dergelijke regeling is natuurlijk vrij ouderwets. Toch zien we vandaag de dag ook nog bij veel getrouwde koppels dat de eigen woning maar op naam van één van de partners staat. In tegenstelling tot vroeger is het nu echter niet meer zo dat die persoon dan ook alleen eigenaar is en de woning zomaar zou kunnen verkopen zonder goedkeuring van zijn/haar partner. Tegenwoordig geldt namelijk het toestemmingsvereiste.

Het toestemmingsvereiste houdt in dat er toestemming van de partner nodig is om de 'echtelijke woning' te kunnen verkopen. Of jullie getrouwd zijn op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen maakt hierin niet uit. Zelfs als er maar één van jullie twee in de woning woont, is er toestemming van de ander nodig. Als er geen toestemming is verleend voor verkoop van de woning, dan kan de verkoop later (tot 3 jaar vanaf het moment dat de partner op de hoogte is van de verkoop) nog worden teruggedraaid door de partner die geen toestemming heeft gegeven. 

Het toestemmingsvereiste is ingevoerd omdat de wet zowel de echtgenoten als het gezin wil beschermen tegen vervelende situaties en eventuele nadelige gevolgen op financieel gebied. Het toestemmingsvereiste geldt overigens niet voor stellen die alleen samenwonen en dus niet getrouwd of geregistreerd partner zijn."