Kan een makelaar zowel voor de kopende als verkopende partij optreden?


"Nee, dat kan niet. Sterker nog, het mag niet eens. Een verkoopmakelaar behartigt de belangen van de verkopende partij en de aankoopmakelaar die van de partij die een woning wil kopen. 

Tijdens het traject van aan- en verkoop van een woning zijn beide partijen op zoek naar de beste deal. De kopende partij wil niet te veel betalen en de verkopende partij wil eruit halen wat erin zit. Wanneer een makelaar zowel voor de kopende als verkopende partij de belangen behartigt, dan kan hij op dat moment beide partijen tegen elkaar uitspelen. 

Een verkoopmakelaar is er dus alleen voor de partij die de woning wil verkopen. Zijn/haar rol is het begeleiden van het gehele verkooptraject en de verkopende partij te ontzorgen. Er komt namelijk veel kijken bij het verkopen van een woning en de ervaring van de makelaar gaat bijdragen aan een snelle verkoop voor een goede prijs. 

De aankoopmakelaar is er voor de partij die de woning wil kopen. Ook nu is de rol van de makelaar om de kopende partij te ondersteunen gedurende het gehele traject van de koop. Hij/zij geeft bijvoorbeeld tips en adviezen waarop je moet letten bij het bezichtigen van een woning. Maar de aankoopmakelaar zorgt er ook voor dat je niet te veel betaalt voor de woning door de onderhandelingen van jou over te nemen. 

Er is wel een uitzindering op bovenstaande. Stel wij gaan jou helpen bij het verkopen van je woning. Daarmee worden wij jouw verkoopmakelaar. Je wilt daarnaast ook een nieuwe woning aankopen en je hebt al wat op het oog. Deze woning wordt echter niet door ons aangeboden. Op dat moment mogen wij, naast jouw verkoopmakelaar, ook jouw aankoopmakelaar zijn."