Hoe haal je waarde uit je huis voor een beter pensioen?

Huiseigenaren hebben vaak een groot vermogen, maar dat zit vast in de stenen van hun huis. Je huis verkopen om de overwaarde te incasseren en daarna kiezen voor een huurwoning is een optie, maar dat is vaak niet de oplossing en huurwoningen zijn ook schaars. Er zijn andere manieren om te profiteren van de overwaarde. Hoe pak je dat aan?

Overwaarde in een huis is niet te vergelijken met het opbouwen van een pensioen. Je kunt de overwaarde wel inzetten als een aanvulling op het pensioen. Met extra geld kun je bijvoorbeeld reizen of dromen uit laten komen. Op een aantal manieren kun je profiteren van de overwaarde.

Je gaat kleiner (goedkoper) wonen

Eén manier om overwaarde over te houden is je huidige woning inruilen voor een goedkopere. Dit kan betekenen dat je kiest voor een kleinere woning of je verhuist naar een goedkoper deel van Nederland. Met de overwaarde uit de Randstad kun je goedkoop een huis kopen in bijvoorbeeld Groningen of Drenthe. Deze optie werkt alleen als je huidige woning een zeer riante overwaarde oplevert. Het verkopen en het weer kopen van een ander huis heeft namelijk als nadeel dat je hoge kosten maakt. Het gaat bijvoorbeeld om kosten van de makelaar, de notaris en de overdrachtsbelasting.

De overwaarde in je huis deels verzilveren

Een andere optie is een extra hypotheek op het huis vestigen. Dat kan op verschillende manieren. Je kiest bijvoorbeeld voor een verzilverhypotheek. In dat geval leen je een bedrag van de bank met het huis als onderpand. Na het afsluiten van de extra hypotheek betaal je geen hypotheekrente, maar de betaling van de rente leen je ook van de bank.

Een extra hypotheek op het huis nemen

Je kunt ook kiezen voor een extra aflossingsvrije hypotheek op je huis. De bank stort het geld op jouw bankrekening en dit bedrag kun je vrij besteden. De betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar, maar het voordeel is dat je profiteert van overwaarde zonder dat je verkoopt. Uiteraard krijg je er wel extra maandlasten voor terug.

Je kunt maar een deel van de overwaarde op deze manieren uit het huis halen. Geldverstrekkers willen hier alleen aan meewerken als er een substantiële overwaarde is. Het is aan de geldverstrekker om te beoordelen hoeveel het maximaal uit wil lenen met het huis als onderpand.

Je huis verkopen en weer terug huren

Tot slot is het mogelijk om je huis te verkopen en om deze vervolgens te huren. Je krijgt een deel van de waarde van het huis uitgekeerd (vaak 70% tot 80% van de waarde van het huis). Na de overdracht van het huis aan de kopers betaal je een marktconforme huur aan de kopers. Deze optie vraagt wel om een goed onderbouwd advies, want het is een constructie met voordelen en zeker ook met nadelen.

Op deze manieren de pensioeninkomsten verbeteren is niet de oplossing voor een pensioentekort, maar het kan wel zorgen voor meer bestedingsruimte.