Is een energielabel voor mijn woning echt verplicht?

Margadant Makelaardij: "Ja, een energielabel is sinds 2015 verplicht voor de verhuur en verkoop van iedere woning (met uitzondering van monumentale panden en woonboten). Huizen zonder energielabel riskeren een boete die kan oplopen tot maximaal 405 euro.

Officieel hoeft u een energielabel pas te overhandigen tijdens de overdracht, maar het energielabel kan een doorslaggevende rol spelen tijdens het verkooptraject omdat dit label aantoont hoe energiezuinig uw woning is. Energiezuinige huizen kunnen aantrekkelijker zijn dan huizen met een rood energielabel, omdat huizen met een groen label minder energiekosten hebben.

Het aanvragen van een energielabel kan heel eenvoudig door met uw DigiD in te loggen op de website energielabelvoorwoningen.nl. U controleert de gegevens die bekend zijn over uw woning en past deze aan indien nodig.

Om het label definitief te bepalen is bewijs nodig dat de gegevens die zijn ingevuld daadwerkelijk correct zijn. Bewijs is bijvoorbeeld een verkoop- of aankoopbrochure die de makelaar destijds heeft verstrekt of een bouwkundig rapport. Foto’s van specifieke kenmerken, bijvoorbeeld zonnepanelen, kunnen ook worden toegevoegd. Zijn uw gegevens compleet? Verstuur de aanvraag en ontvang het definitieve energielabel in uw mailbox.

Een energielabel is 10 jaar geldig. Hebt u echter in de tussentijd energiebesparende maatregelen getroffen, bijvoorbeeld nieuwe gevelisolatie of dubbelglas geplaatst, vraag dan een nieuw energielabel aan."