Na het kopen van een huis zet je de hypotheekrente vast voor een langere periode. Je kunt kiezen voor een korte periode, maar de 10 jaar vast periode wordt het vaakst gekozen. Tot een paar maanden geleden werd ook vaak gekozen voor een rentevast periode van 20 jaar. Wat is verstandig?

De hypotheeklasten in de moderne hypotheek kun je onderverdelen in twee kostenposten, namelijk de aflossingen en de hypotheekrente. Om te voorkomen dat de hypotheeklasten stijgen door een renteverhoging, spreek je met de geldverstrekker een vaste rente af gedurende een bepaalde periode. Dit wordt ook wel de rentevast periode genoemd. Je kiest zelf de duur van de rentevast periode.

Welke rentevast periode past het beste bij jou?

Je kunt de hypotheekrente gelijk voor de volledige looptijd (30 jaar) vastzetten. Uitgaande van de huidige hypotheekrentes zorgt dit voor een hogere hypotheekrente dan bij een rentevast periode van 10 of 20 jaar. In overleg met je hypotheekadviseur bepaal je wat voor jou de beste keuze is. Kiezen voor een langere rentevast periode heeft het voordeel dat je een lange periode verzekerd bent van vaste maandlasten. Kiezen voor een rentevast periode van 20 jaar, zorgt voor zekerheid voor 20 jaar.

De rentevast periode van 10 jaar was en is weer populair

Tot begin 2022 waren de hypotheekrentes extreem laag. Voor een rente van 1,75% kon je kiezen voor een rentevast periode van 20 jaar. In deze tijden kozen meer huiseigenaren voor een periode van 20 jaar. Tegenwoordig kiezen veel mensen voor 10 jaar en ook vóór de sterke daling van de hypotheekrentes werd de rentevast periode van 10 jaar het vaakst gekozen. 

Kiezen voor 20 jaar maakt je een langere periode onafhankelijk van de rentestand

De gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar vast is een paar tiende procent hoger dan de variant voor 10 jaar vast. Op langere termijn kun je erg blij zijn met de keuze voor 20 jaar vast. Stel, over 10 jaar is de rentestand veel hoger. Dan heb je daar geen last van als je nu kiest voor een rentevast periode van 20 jaar. Bij een gering verschil in rente is het dus zeker de afweging waard om de hypotheekrente zo lang mogelijk vast te leggen.

Houd bij de keuze ook rekening met de toekomstplannen

Als je plannen hebt om over 5 jaar het huis te verkopen om bijvoorbeeld te emigreren, dan heeft een rentevast periode van 20 jaar geen nut. Hetzelfde geldt als je op termijn verkoopt en vervolgens een huis gaat huren. De rentevast periode moet daarom goed bij jou en bij jouw toekomstplannen passen.

Tip: kies je voor een lange rentevast periode? Zorg dan voor een hypotheek die mee te verhuizen is naar de volgende koopwoning. Dit geeft jou de mogelijkheid om de rentestand mee te nemen als de rentestand in de toekomst veel hoger is dan nu.