De hypotheekrentes zijn al aan het stijgen sinds oktober, maar het gaat om kleine stijgingen. De beperkte stijgingen hoeven niet een reden te zijn om af te zien van het kopen van een huis. In maandlasten maakt het een gering verschil en de hypotheekrentes zijn nog steeds extreem laag.

De hypotheekrentes zijn zeer sterk gezakt in de afgelopen jaren. Er moest wel een keer een moment komen dat de rentes weer zouden stijgen en het moment lijkt daar. In oktober zijn de eerste stijgingen doorgevoerd en ook in november zijn geldverstrekkers doorgegaan met renteverhogingen. Er zijn ook banken die lichte verlagingen doorvoeren, maar we zien vooral rentestijgingen. Toch hoef jij je nog geen zorgen te maken. De stijgingen zijn namelijk maar beperkt.

Rentes nog steeds erg laag

Ondanks de renteverhogingen kun je nog steeds tegen een zeer lage hypotheekrente je lasten voor een lange periode vastzetten. Je kiest bijvoorbeeld voor een rentevast periode van 20 jaar tegen een rente van 1,3% voor een NHG hypotheek. Tot oktober 2021 was het mogelijk tegen een nog lagere rente, maar de verschillen zijn klein.

Een lange rentevast periode 

Als je nu de kans hebt om de hypotheekrente weer voor een bepaalde periode vast te zetten, doe je er waarschijnlijk verstandig aan om voor een lange periode te kiezen. Op deze manier profiteer je ook nog van de lage rente in het geval de hypotheekrentes de komende jaren sterk stijgen. Hetzelfde geldt voor huizenkopers. Kies voor de hypotheek voor een langlopende rentevast periode. Zo heeft een verdere rentestijging geen effect op je maandlasten.

Stijgende hypotheekrente, hogere maandlasten

Een verdere stijging van de rente wordt merkbaar in de maandlasten. Een rentestijging met 0,1 procentpunt zorgt voor een € 25 hogere maandlast bij een hypotheek van € 300.000. Bij een stijging met 1 procentpunt hebben we het dus over € 250 per maand hogere lasten. Door een stijgende rente kun je ook weer minder hypotheek op je inkomen lenen.

Stijgende rentes, dalende huizenprijzen 

Een sterke stijging van de hypotheekrentes kan de huizenprijzen beïnvloeden. Bij een hogere rente zijn er weer minder kopers die de huidige hoge huizenprijzen ook echt kunnen betalen. Door minder vraag naar duurdere huizen kunnen de prijzen zakken. Er zijn echter meer factoren die de hoogte van de huizenprijzen bepalen. Ook bij een hogere hypotheekrente blijft er nog steeds sprake van schaarste. Ook andere economische factoren en het beleid van de politiek hebben effect op de woningprijzen.

Stijgende lijn kan ook weer dalen

Het feit dat de hypotheekrentes nu stijgen, wil nog niet zeggen dat de stijgende lijn ook wordt voortgezet. In de afgelopen jaren zijn er wel vaker verhogingen doorgevoerd door geldverstrekkers, maar toen waren het tijdelijke verhogingen die weer opgevolgd werden door verlagingen. Het blijft afwachten wat er op de langere termijn gaat gebeuren.

Ben je op zoek naar een huis? Nu kopen zou wel erg gunstig uitpakken. Helaas is het vinden van een koophuis nog niet zo eenvoudig. Als je hierbij ondersteuning nodig hebt, horen wij dat graag van jou.