De hypotheekrente is nog steeds historisch laag. Helaas zit u nog tien jaar vast aan uw hypotheek. De boeterente die u nu moet betalen staat niet in verhouding tot het voordeel dat u haalt uit het oversluiten van de hypotheek. Hebt u er wel eens aan gedacht om te verhuizen?

Gras bij buren is groener

Het klinkt misschien een beetje gek. Verhuizen omdat u een andere hypotheek, met een lagere hypotheekrente wilt, maar eigenlijk zou het best een optie kunnen zijn…. Het gras bij de buren is niet alleen groener, de hypotheek is waarschijnlijk ook echt een stuk lager. Mits u ook echt in dat huis gaat wonen.

Boeterente

Bij het vervroegd aflossen van uw hypotheek legt een geldverstrekker in de regel een boeterente op. Zij lopen immers geld mis omdat u eerder aflost. Gaat u echter verhuizen, dan geldt deze boeterente niet. Van het geld dat u voor de verkoop van de woning krijgt lost u uw hypotheek af en kunt u een nieuwe hypotheek afsluiten voor de nieuwe woning.

Kosten

Voordat u het ‘Te Koop’ bord in uw tuin plant, is het goed om alle opties af te wegen. Het verhuizen zelf is namelijk ook niet goedkoop. De kosten van de verhuizing zelf, notariskosten, overdrachtsbelasting, eventuele verbouwing van de nieuwe woning. Het zijn kosten die erbij horen, maar die vergeten kunnen worden in de begroting wanneer er een keuze gemaakt gaat worden tussen wel of niet verhuizen.

Overwaarde

Houd er ook rekening mee dat uw huis nu wellicht meer opbrengt dan jaren geleden, maar het huis dat u misschien voor ogen hebt is ook in prijs gestegen. De overwaarde steekt u daarom vaak direct in de nieuwe hypotheek en kunt u niet gebruiken voor het financieren van de ‘overige’ kosten.

Overweging

Verhuizen ligt niet voor de hand als u graag wilt overstappen naar een nieuwe hypotheek met een lagere rente. Het is echter wel een optie om in overweging te nemen. Helemaal als u al plannen had om te verhuizen, dan kan dat een extra motivatie zijn. Loopt uw rentevaste periode bijna af, dan is het vaak niet de moeite waard om alleen om die reden te verhuizen. Maak daarom een objectieve rekensom, neem daarbij alle kosten die komen kijken bij een verhuizing mee en reken uit of dit de beste keuze is.