U bent op zoek naar een woning en u hebt uw oog laten vallen op een appartement. Daar had u nog niet eerder naar gekeken, maar deze buitenkans wilt u niet laten lopen. Houd er rekening mee dat bij het kopen van een appartement andere zaken komen kijken dan bij het kopen van een huis.

Splitsingsakte

Net als bij een huis - tenzij u vrijstaand gaat wonen - hebt u te maken met buren. Bij een appartementen hebt u echter niet alleen te maken met buren links en rechts van u, maar ook met buren onder en boven u. En deze buren maken van een aantal van dezelfde faciliteiten gebruik als waar u gebruik van maakt. Denk aan het portaal, de gezamenlijke opgang, de hal, de trappen, de lift. Bij het kopen van een appartement wordt daarom onderscheid gemaakt tussen privé- en gemeenschappelijke gedeelten. Dit wordt allemaal vastgelegd in de splitsingsakte. Het is belangrijk dat u deze goed doorleest en begrijpt waar u voor tekent.

Vereniging van Eigenaren

Zodra u tekent voor een appartement, bent u automatisch lid van de Vereniging voor Eigenaren (VvE). Dit is verplicht. De VvE bestaat uit eigenaren van de appartementen en komen eens in de zoveel tijd bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomsten worden uiteenlopende zaken besproken die allemaal betrekking hebben op zaken die zich in en rondom het appartement afspelen. Van een kapotte verwarming tot geluidsoverlast. Tip: probeer eens aan te sluiten bij een van die vergaderingen voordat u het appartement koopt. Dan weet u op voorhand al een beetje wat er speelt.

Spaarpot

Koopt u een appartement, dan bent u als bewoners gezamenlijk verantwoordelijk voor het kleine (en soms grote) onderhoud van het appartementencomplex. In veel gevallen bestaat er een spaarpot waar iedere bewoner een financiële bijdrage aan levert. Dat wordt dan ook van u verwacht. Het is ook uw appartement, dus ook u bent verantwoordelijk voor de staat ervan. Soms wordt hier ook de schoonmaak van de gezamenlijk ruimtes van betaald.

Huishoudelijk reglement

Bij veel appartementen geldt ook een huishoudelijk reglement. In dit reglement staat bijvoorbeeld dat u geen (geluids)overlast mag veroorzaken, dat u geen vuilniszakken op uw balkon mag laten slingeren, dat er geen schotels aan de gevel gemonteerd mogen worden, et cetera. Het is goed om vooraf te weten wat de huisregels zijn. Het niet naleven van deze regels kan namelijk als gevolg hebben dat u de toegang tot uw eigen appartement wordt ontzegd.

Bij het kopen van een appartement komt dus net even iets meer kijken dan bij het kopen van een woning, omdat u met meerdere mensen te maken hebt waarmee u feitelijk gezien onder hetzelfde dak woont. Laat u daarom altijd goed informeren en probeer voor uzelf zoveel mogelijk punten op een rijtje te krijgen.

Advies en begeleiding

Margadant Makelaardij heeft ruime ervaring met zowel de aan- als verkoop van appartementen. Overweegt u een appartement te kopen? Schakel Margadant Makelaardij dan in als aankoopmakelaar. Wij begeleiden u van A tot Z in de aankoopprocedure en zorgen dat u niets over het hoofd ziet bij de aankoop van uw droom appartement.

Wilt u uw appartement verkopen? Ook dan kunt u bij Margadant Makelaardij terecht. De verkoop van uw appartement is bij ons in goede handen!

Margadant Makelaardij | www.margadant.nl | makelaardij@margadant.nl | 038-4224333

Terug naar overzicht / Vorig artikel - Volgend artikel