In een buurt met min of meer dezelfde woningen wil je graag opvallen op het moment dat je jouw woning wilt verkopen, maar je niet de enige bent. Met deze tips verhoog je de waarde van je woning en val je niet alleen op, maar kun je ook meer vragen voor je woning zodra hij in de verkoop gaat.

Uitbouwen
De grootste waardevermeerdering zit in het uitbreiden van het aantal vierkante meter woonoppervlak. Toegegeven, dit is niet per se een eenvoudige of goedkope aanpassing, maar het is er wel eentje die een grote impact kan hebben op de waarde van je woning. Daarnaast is de inschatting dat je de investering er voor 60 tot 100 procent weer uithaalt zodra je de woning gaat verkopen. Dit geldt tevens voor het plaatsen van een dakkapel. Ook hiermee creëer je meer ruimte en ook deze investering haal je er voor minimaal de helft weer uit zodra je gaat verkopen. 

Verduurzamingsmaatregelen treffen
Het treffen van verduurzamingsmaatregelen is altijd een goed idee. Ook als je niet van plan bent te verhuizen. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen of isolatiemateriaal. Maar ook het plaatsen van dubbelglas of triple HR-glas is van meerwaarde zodra je gaat verhuizen. Hoe meer maatregelen je treft, hoe beter het energielabel, hoe meer je woning waard wordt. En tot die tijd profiteer jij van de financiële voordelen – in de vorm van een lagere energierekening – die het jou oplevert. 

Badkamer of keuken updaten
Wanneer je het idee hebt om te gaan verhuizen, ga je niet je gedateerde badkamer of keuken vervangen. Dat zijn typisch onderdelen die nogal smaakafhankelijk zijn. Wat je wel kunt doen is de badkamer of keuken zelf updaten. Denk dan bijvoorbeeld aan het vervangen van de greepjes van de keukenkastjes. Of het vervangen van de spiegel boven de wastafel. Een lik verf doet ook al wonderen. Een nieuwe wc-bril en toiletborstelhouder maken het geheel ook net wat frisser. Kijk eens kritisch om je heen. Welke kleine aanpassingen kun je nog meer doen?

Zolder aanpakken
Is jouw zolder nog steeds de plek waar je alle spullen bewaart die je in de loop van de jaren hebt verzameld? Zonde, want een afgewerkte zolder is een meerwaarde voor de woning. Ruim eerst de hele zolder op en kijk vervolgens hoe je de zolder zo optimaal mogelijk kunt benutten. Het plaatsen van een wand kan al een extra slaapkamer betekenen. Heb je misschien nog ruimte in de nok voor een vliering? De zolder biedt vaak heel veel mogelijkheden om het woongenot te verhogen en daarmee ook de waarde van je woning. 

Kleine reparaties uitvoeren
Als laatste is het goed om je hele huis kritisch door te lopen. Welke kleine reparaties zijn er nog te doen? Zitten alle plinten nog netjes geverfd aan de muur en hoe is het met de kozijnen? Zijn de voegen in de badkamer nog intact? Repareer ook alle scheuren en gaten in de muren. Kijk niet alleen binnen, maar loop ook eens een rondje om het huis. Hoe ziet het eruit als je aan komt rijden? Een eerste indruk is alles, dus zorg dat die in ieder geval goed is. Want dat is onbetaalbaar.