Een van de redenen waarom buurtfeesten niet van de grond komen is het kostenplaatje. Je hebt een plan en weet precies wat je wilt. Tijdens het maken van de begroting krijg je het benauwd. Hoe moet het mooi uitgedachte buurtfeest een succes worden met onvoldoende budget? VRAAG HET DE GEMEENTE.

Een van de redenen waarom buurtfeesten niet van de grond komen is het kostenplaatje. Je hebt een plan en weet precies wat je wilt. Tijdens het maken van de begroting krijg je het benauwd. Hoe moet het mooi uitgedachte buurtfeest een succes worden zonder geld? Vraag het de gemeente.

Laagdrempelig

Weet jij wie jouw buren zijn? Je kent hun gezichten en misschien de auto waarin zij rijden. Maar weet je eigenlijk wat de buurman voor werk doet? Heeft hij überhaupt een baan? En de vrouw aan de overkant van de straat. Zag je nu goed dat zij zwanger is? Het stel dat sinds kort in de straat is komen wonen wil je graag welkom heten, maar om daar nu zomaar op af te stappen… Je bent vast niet de enige. Een buurtfeest is de ideale manier om je buren, de buren van je buren en nog verder op een laagdrempelige manier te leren kennen. Het goede nieuws is dat bijna iedere gemeente een buurtfeest subsidieert.

Leefbaarheid

Vanuit de gemeente worden buurtinitiatieven volop gesteund, om sociale contacten te stimuleren en daarmee de leefbaarheid te verhogen. De gemeente vindt het belangrijk dat haar inwoners prettig naast elkaar wonen, met alle positieve gevolgen van dien. Een eenmalige activiteit, maar ook terugkerende evenementen kunnen daarom subsidie krijgen van de gemeente. Het hangt van de gemeente en van de activiteit af hoeveel subsidie dat is. Wat alle gemeenten echter als overkoepelende voorwaarden stellen is dat iedereen in de buurt moet worden uitgenodigd. Daarnaast moeten bestaande buurtverenigingen worden betrokken en iedere buurtbewoner moet een flyer in de bus krijgen. 

Aanpak

De subsidieaanvraag pak je als volgt aan:

  • Ga naar de website van je gemeente en bekijk tegen welke voorwaarden jij subsidie krijgt voor je buurtfeest.Het is belangrijk dat je buurtfeest echt bijdraagt aan het verbeteren van het contact tussen de buren onderling. Werk dat uit voordat je de subsidie gaat aanvragen.
  • Maak een compleet overzicht van de kosten die je maakt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan flyers, stroompunten voor de muziek, partytenten en een springkussen voor de kinderen.
  • Dien je plan, inclusief kloppende begroting, in bij de gemeente.
  • Werk intussen al aan de promotie. Maak je buren alvast enthousiast om je plannen te steunen. Hoe meer support hoe leuker de organisatie wordt.