De aangifte inkomstenbelasting, een jaarlijks terugkerende verplichting waar (bijna) niemand naar uitkijkt. En toch nadert de deadline van 1 mei 2019 alweer met rasse schreden. Met de vooraf ingevulde aangifte heeft de Belastingdienst de aangifte makkelijker weten te maken. Margadant Makelaardij heeft een aantal handige tips voor woningbezitters, zo wordt de belastingaangifte zélfs een beetje leuk!

Wanneer je een woning koopt, word je geconfronteerd met de nodige fiscale regelingen. Zo moet je extra belasting betalen, denk aan overdrachtsbelasting en eigenwoningfortait. Aan de andere kant brengt een eigen woning ook fiscale voordelen. Margadant Makelaardij zet een aantal interessante tips voor je op een rij.

Woningkopers

Kocht jij in 2018 een woning? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Diverse kosten, die je hebt gemaakt tijdens het koopproces, kan je bij de aangifte opvoeren als aftrekpost:

  • De advies- en afsluitkosten voor de hypotheek
  • Notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte
  • Eventuele boeterente of oversluitkosten
  • Kosten voor de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie
  • Taxatiekosten (wanneer je een bestaande woning kocht)

Bij de koop van een nieuwbouwwoning:

  • De bouwrente over de periode na de voorlopige koopovereenkomst
  • De kosten van een nieuwbouw- of verbouwingsdepot

Bovengenoemde kosten worden vervolgens afgetrokken van je inkomen. Afhankelijk van de belastingschijf waarin je zit kan het belastingvoordeel flink oplopen.

Woningverkopers

Je woning verkopen en blijven zitten met een restschuld. Gezien de huidige woningmarkt is dit niet heel waarschijnlijk meer, tóch zijn er talloze verkopers die hier in de periode tussen 28 oktober 2012 en 1 januari 2018 mee te maken kregen. Van dat nadeel kan een voordeeltje worden gemaakt. Kreeg jij - binnen voorgenoemde periode - een restschuld voor de kiezen, dan mag je over deze restschuld nog vijftien jaar rente en financieringskosten aftrekken. Heb je in 2018 kosten gemaakt voor doorhaling van de hypotheek? Dan is dit een kleine aftrekpost die je mag opvoeren.

Woningbezitters

Heb je in 2018 met plezier gewoond in jouw eigen woning en is er in dat jaar weinig noemenswaardigs gebeurd met de woning? Dan profiteer je nog altijd van de hypotheekrenteaftrek. Als het goed is staan deze gegevens allemaal in de vooraf ingevulde aangifte, omdat jouw hypotheekverstrekker deze cijfers bij de Belastingdienst heeft ingeleverd. Controleer wel altijd goed of dit ook klopt.