De huizenprijzen zijn erg hard gestegen in de laatste vijf jaar. Deze prijzen kunnen niet in hetzelfde tempo blijven stijgen. Woningen moeten immers wel betaalbaar blijven voor potentiële kopers. Wat zijn de gevolgen voor huiseigenaren als de huizenprijzen zakken?

Er is een tekort aan woonruimte en dat zal de komende tien jaar ook het geval blijven. Er worden volop plannen gemaakt om bij te bouwen, maar het duurt nog jaren voordat dit woningtekort echt is opgelost. Toch is het tekort aan huizen nog geen garantie voor verder stijgende huizenprijzen.

Starters extra kwetsbaar

Voor het kopen van je eerste woning moet je nu een groot bedrag neerleggen in vergelijking met een aantal jaren geleden. De grootste angst voor starters is dat de huizenprijzen zakken kort na het kopen van een huis. Dat is inderdaad erg zuur, maar niemand weet hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen. De stijging kan nog een lange tijd doorgaan, maar een daling kan ook de volgende maand al worden ingezet.

Doorstromers lopen een kleiner risico

Bezit je een huis met een grote overwaarde en overweeg je het kopen van een andere woning? Dan ben je een zogenaamde doorstromer. De overwaarde in je huidige woning kun je gebruiken voor het deels betalen van je volgende koopwoning. Door deze reserve ben je beter beschermd tegen waardedalingen van je volgende koopwoning.

Dalende huizenprijzen hoeven geen probleem te zijn

Door dalende prijzen zie je als huiseigenaar een deel van de waarde verdampen. Dit zorgt voor een lagere overwaarde. Heb je onlangs een woning gekocht, dan kun je in de situatie terechtkomen dat de waarde van het huis lager is dan de hypotheekschuld. Dit kan problematisch zijn als het huis verkocht moet worden. Als je geen plannen hebt om te verkopen, hoeft een waardedaling geen probleem te zijn. Ook niet bij een sterke waardedaling.

Door aflossingen in de hypotheek bescherm je jezelf tegen een waardedaling

Moderne hypotheken bestaan vaak uit een lineaire hypotheek en/of een annuïteitenhypotheek. In deze hypotheken zit een volledige aflossing van de hypotheekschuld in de maandtermijnen verwerkt. Na een periode van vaak 30 jaar heb je de hypotheekschuld dus afbetaald. Door de maandelijkse aflossingen maak je dalende huizenprijzen een kleiner probleem. Dit maakt je minder afhankelijk van de ontwikkeling van de huizenprijzen.

Kiezen voor een hypotheek met NHG biedt extra bescherming

Een NHG hypotheek heeft als voordeel dat je beter beschermd bent tegen een daling van de waarde. Als je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen door bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of door een scheiding, kan bij noodgedwongen verkoop de ontstane restschuld worden kwijtgescholden. Helaas komt niet iedereen in aanmerking voor een NHG hypotheek. De koopsom van het huis mag namelijk niet hoger zijn dan €355.000.

Overweeg je het kopen van een huis? Laat je adviseren over de mogelijkheden en zorg voor een snelle aflossing van de hypotheekschuld om beter bestand te zijn tegen een daling van de huizenprijzen.