Goed nieuws voor ouderen met verhuisplannen. De acceptatiecriteria worden versoepeld, waardoor banken andere toetsingscriteria kunnen gebruiken om te bereken of de lasten te dragen zijn voor mensen die binnen tien jaar met pensioen gaan.

Aangescherpte financieringseisen

Deze versoepelde acceptatienorm lost het probleem op dat ouderen moeilijk aan een hypotheek kunnen komen, door de aangescherpte financieringseisen vanaf het 57e levensjaar. Vanaf dat moment zijn geldverstrekkers namelijk verplicht te kijken naar het pensioeninkomen om de maximale hypotheek te kunnen bepalen. Dit pensioeninkomen is in veel gevallen een stuk lager dan het huidige inkomen. Op basis van die gegevens voldoet deze groep niet meer aan de gewenste inkomenseis om te kunnen beschikken over de gewenste hypotheek, waardoor verhuizen onmogelijk lijkt.

Werkelijke lasten

Dit probleem lijkt opgelost nu het voor geldverstrekkers mogelijk wordt hypotheekaanvragen te toetsen op basis van de werkelijke lasten en niet op basis van het vastgestelde pensioeninkomen. Deze toetsingscriteria gelden zowel voor mensen die de AOW-gerechtigde leeftijd al bereikt hebben als voor de mensen die hier maximaal 10 jaar van verwijderd zijn en is bedoeld om de doorstroming van deze doelgroep te verbeteren.

Deze nieuwe regeling wordt gewaarborgd door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en is vanaf 17 juni 2018 van kracht. Dit houdt in dat alleen hypotheken met een maximum bedrag dat beschikbaar is met NHG voor de nieuwe criteria in aanmerking komen. Voor 2018 staat dit maximale leenbedrag op 265.000 euro.

Behoort u tot deze doelgroep en leek verhuizen tot voor kort onmogelijk? Neem gerust - en geheel vrijblijvend - contact op met Margadant Makelaardij om uw mogelijkheden en het beschikbare woningaanbod in kaart te brengen.

Terug naar overzicht / Vorig artikel - Volgend artikel