Het aanbod wordt steeds krapper op de woningmarkt. U moet er als woningkoper als de kippen bij zijn. Een dag te lang twijfelen en uw droomhuis wordt voor uw neus weggekaapt. Zorg daarom dat u uzelf in de kijker speelt bij de verkoper.

Bepaal uw financiële ruimte
Het is belangrijk dat u zelf uw financiën goed in kaart hebt. Weet waar uw grenzen liggen en wat u bereid bent om te betalen. Zorg dat u van tevoren al met de hypotheekverstrekker of uw financieel adviseur om tafel hebt gezeten zodat u weet wat uw ruimte is. Laat dit ook doorschemeren aan de verkoper, zonder dat u daarmee uw onderhandelingspositie kwijtraakt. Het is voor de verkoper fijn om te weten dat hij met iemand in gesprek gaat die de woning financieel kan bekostigen, zich goed heeft voorbereid en daarmee laat zien dat hij serieus is.

Schakel snel een specialist in
Het vinden van uw droomhuis maakt dat u deze met een roze bril gaat bekijken. Eventuele gebreken worden door uzelf niet opgemerkt en u vergeet op slag uw onderhandelingstactieken op het moment suprême. Een aankoopmakelaar of een bouwkundig specialist meenemen is altijd een goed idee, maar in deze fase van de woningmarkt is het echter raadzaam dit zo snel mogelijk te doen. Veel bedenktijd is er niet, want er zijn meer kapers op de kust.

Bepaal de waarde
In het kader van een voorbereid mens telt voor twee, verdiep u, voorafgaand aan het doen van een serieus bod, alvast in de waarde van de woning. U kunt van iedere geregistreerde woning in Nederland de WOZ-waarde opvragen en dus ook van uw droomhuis. Weeg de WOZ-waarde af tegen een aantal relevante waarden. Waar staat de woning, wat is het voor type woning en hoe lang staat het al te koop? Baseer daarop uw weloverwogen bod.

Doe een serieus bod
Hebt u een bod in gedachten? Vraag uzelf dan eerst af hoe serieus het bod is. In tijden van krapte op de woningmarkt bestaat er geen luxe van flink onderbieden. De verkoper kan dit direct afdoen als een onrealistisch bod en u bent u woning kwijt aan een ander. U hoeft ook zeker niet direct over te bieden, maar het bieden van de vraagprijs is zeker geen gekke gedachte. MARGADANT MAKELAARDIJ kan u uiteraard ondersteunen gedurende dit proces.

Terug naar overzicht / Volgend artikel