Zonnepanelen zijn nog steeds een populaire vorm voor het opwekken van duurzame energie. Terecht ook. Zonnepanelen verlagen jouw energierekening en met de salderingsregeling mag je te veel opgewekte energie aan het eind van het jaar wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt. En het goede nieuws is dat de salderingsregeling waarschijnlijk een jaar langer van kracht blijft en zonnepanelenbezitters dus een jaar langer dan gepland kunnen profiteren van dit voordeel. 

Voorbereidingstijd

Er wordt al enige tijd gesproken over het afbouwen van de salderingsregeling. Al eerder is genoemd dat deze regeling per 1 januari 2023 wordt afgebouwd. Volgens het ministerie van Economische Zaken is deze datum – door de geruime tijd waarin we te maken hebben gehad met een demissionair kabinet – echter niet meer haalbaar. Energieleveranciers en toezichthouders hebben voorbereidingstijd nodig en daarom adviseert zij het afbouwen van de salderingsregeling per 1 januari 2024.

Verrekend

Op dit moment ontvangt de consument via de salderingsregeling hetzelfde bedrag per kWh als hij betaalt voor de afname. Dit wordt op je jaarnota verrekend met het in dat jaar verbruikte aantal kWh. Stel je hebt in 2021 3.500 kWh verbruikt en via je zonnepanelen heb je 1.500 kWh opgewekt. Dan betaal je bij je jaarafrekening nog voor het gebruik van 2.000 kWh. 

Terugverdientijd

Zodra de salderingsregeling wordt afgebouwd houdt dat in dat de zonnepaneelbezitter ieder jaar een kleiner percentage van de terug geleverde energie in mindering mag brengen op de energienota. Dat houdt ook direct in dat de terugverdientijd van de zonnepanelen langer wordt en dus minder aantrekkelijk voor de consument. Het oorspronkelijke voorstel is dat de salderingsregeling per 2031 helemaal is afgeschaft.

Of de salderingsregeling vanaf 1 januari 2024 daadwerkelijk wordt afgebouwd, is vooralsnog de vraag. Voor nu lijkt het er in ieder geval op dat zonnepaneelbezitters nog minimaal een jaar extra van de regeling kunnen profiteren.