Het verduurzamen van je huis kost geld. Als je het benodigde bedrag niet beschikbaar hebt, kun je een extra hypotheek op het huis nemen. Met behulp van de overwaarde kun je namelijk investeren in een energiezuiniger huis.

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen hard gestegen. Dit biedt mogelijkheden als je plannen hebt om in je huis te investeren. Je kunt namelijk een extra hypotheek op het huis nemen. Hierdoor kun je tegen een naar verhouding lage rente een bedrag lenen om je energielasten voor de toekomst te verlagen. Wat is er mogelijk en hoe werkt het?

Wat zijn de voorwaarden voor het afsluiten van een tweede hypotheek?

De extra hypotheek vraag je aan bij de bank waar ook je huidige hypotheek loopt. Er gelden twee belangrijke voorwaarden waar je aan moet voldoen. Ten eerste moet je huis voldoende overwaarde hebben voor het verstrekken van de extra lening. Bij het bepalen van de waarde wordt er uitgegaan van de waarde van het huis na de verbouwing. De tweede voorwaarde is dat je inkomen hoog genoeg is om de extra maandlasten te betalen. Dit moet je bijvoorbeeld met loonstroken en een werkgeversverklaring aantonen.

Een extra hypotheek op het huis nemen – Hoe pak je het aan?

Na een adviesgesprek met je hypotheekadviseur vraagt de adviseur een voorstel op bij de bank. De adviseur kijkt ook gelijk of een extra hypotheek financieel haalbaar is. Als je met de offerte akkoord gaat, wordt het afsluiten van de hypotheek in gang gezet. Waarschijnlijk moet je het huis nog laten taxeren en je betaalt ook kosten aan de hypotheekadviseur om de extra hypotheek te regelen. Tot slot moet je naar de notaris die de extra hypotheek officieel maakt en aan jouw huis koppelt.

Vanuit een depot kun je de kosten van het verduurzamen betalen

Om te voorkomen dat je het extra geleende bedrag anders uitgeeft, zet de bank het bedrag uit de tweede hypotheek in een depot. Dit is een geblokkeerde bankrekening waarvan je de rekeningen van het verduurzamen kunt betalen. Alle kosten die je maakt voor het verduurzamen kun je rechtstreeks vanuit het depot laten betalen. Of je schiet de kosten eerst zelf voor en verrekent het vervolgens met het geld in het depot.

Met de besparing op de energiekosten de hypotheeklasten betalen

Het ideale is dat je met de besparing op de energiekosten de extra hypotheeklasten betaalt. Je zorgt dus voor een duurzamer huis en het gaat je geld opleveren. Een mooie bijkomstigheid is dat de waarde van je huis ook stijgt door de investering. Mogelijk kun je zelfs het energielabel van het huis verbeteren. Na de investering ben je ook beter bestand tegen verdere stijgingen van de energielasten.

Een energieadviseur kan jou adviseren over de meest rendabele investeringen in je huis. Zo haal je de maximale besparing uit je investering.