Ik heb mijn huis verkocht met een No-Risk clausule. Wat houdt dat eigenlijk in?

Margadant Makelaardij: "In veel gevallen is het verstandig eerst uw woning te verkopen voordat u een nieuwe woning koopt. Er kan nog van alles gebeuren en u wilt niet niet met twee woningen en dus twee hypotheken zitten. Het is echter niet altijd mogelijk eerst te wachten op de verkoop van uw eigen woning voordat u de handtekening zet onder het koopcontract van uw nieuwe droomhuis.

Om situaties te voorkomen waarin u met twee woningen blijft zitten, is de No-Risk clausule in het leven geroepen. Deze clausule geeft kopers een escape op het moment dat de eigen woning niet voor een afgesproken datum is verkocht. In dat geval hoeft de koper de nieuwe woning niet te kopen. Middels een aangetekende brief met ontvangstbevestiging maakt de koper bekend de overeenkomst te ontbinden.

Op het moment dat u gebruik wilt maken van de No-Risk clausule wordt dit in de standaard koopovereenkomst opgenomen. De verkoper moet vanzelfsprekend wel akkoord gaan met deze ontbindende voorwaarde. Vanaf het moment dat beide partijen de koopovereenkomst - inclusief No-Risk clausule - hebben getekend, gaat de koper zijn best doen zijn eigen woning te verkopen en gaat de verkoper verder met verkoop van de reeds verkochte woning. De verkoper mag in dit geval gewoon op zoek gaan naar een andere koper.

Mocht de verkoper een andere koper vinden die zonder No-Risk clausule de woning wil kopen, krijgt de eerste koper bedenktijd waarin hij bepaalt of hij met de koop doorgaat of van de koop wil afzien. Ziet de koper af van de koop, dan gaat de verkoper over tot verkoop met de tweede koper."

Terug naar overzicht / Vorig artikel - Volgend artikel