Welke kosten mag een makelaar eigenlijk allemaal in rekening brengen?

Margadant Makelaardij: "Bij een geslaagde verkoop, brengt de makelaar altijd courtagekosten in rekening. De courtage is eenvoudig gezegd de vergoeding voor de begeleiding door de makelaar bij de aan- of verkoop van een huis. Deze kosten verschillen per makelaar. Over de vergoeding wordt altijd vooraf overeenstemming bereikt met de klant. Naast de courtagekosten kan de makelaar ook overige gemaakte kosten in rekening brengen. Denk aan foto- en filmmateriaal, maar ook aan bijvoorbeeld advertenties.

Het kan ook zijn dat de verkoop van de woning niet door gaat. Wat de makelaar dan in rekening kan brengen, hangt af van de reden van annulering. Gaat de verkoop van de woning niet door omdat jij hebt besloten de opdracht in te trekken of omdat de makelaar de opdracht heeft teruggegeven? Geeft de makelaar zelf de opdracht terug, dan kan hij alleen de gemaakte kosten in rekening brengen. Mocht je zelf besluiten niet meer met de betreffende makelaar in zee te willen gaan - om wat voor reden dan ook - dan kan het zijn dat je, naast de gemaakte kosten, ook een percentage van het loon moet betalen. Hierover worden voorafgaand altijd afspraken gemaakt.

Er gelden geen afgesproken vaste tarieven voor makelaars. Het is dus altijd goed om van tevoren de afspraken helder op papier te zetten, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan."