Wat is het verschil tussen de taxatiewaarde en WOZ-waarde?

Margadant Makelaardij: “Heel kort door de bocht wordt de taxatiewaarde (ook wel marktwaarde) bepaald door een taxateur en de WOZ-waarde door de gemeente. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor het bepalen van de hoogte van de gemeentelijke heffingen en belastingen. De taxatiewaarde wordt gebruikt bij de aan- en verkoop van een woning. 

De WOZ-waarde is een waardebepaling aan de hand van het gemiddelde van de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Deze waarde kan dus behoorlijk verschillen met de daadwerkelijke marktwaarde, omdat verbouwingen, de staat van de woning of de ligging bijvoorbeeld niet meegenomen worden in de WOZ-waarde. Op basis van de WOZ-waarde wordt de hoogte van de gemeentelijke heffingen bepaald. De WOZ-waarde wordt altijd bepaald op 1 januari van het afgelopen jaar. 

Wil jij een woning verkopen of kopen, dan gebeurt dit altijd op basis van de taxatiewaarde van de woning. Een taxateur bezichtigt de woning en bepaalt de waarde van de woning op basis van een aantal punten die gelden voor alleen jouw woning. Deze waardebepaling vertelt jou wat jouw woning waard is en op basis hiervan bepaal je de verkoopprijs. Een taxatie wordt in veel gevallen door de geldverstrekker verplicht gesteld op het moment dat je een (nieuwe) hypotheek afsluit. Voor een hypotheek met NHG is een taxatie altijd verplicht.