Ook op een hogere leeftijd kun je nog steeds een woning kopen. Vaak wordt gezegd dat je tot tien jaar vóór je pensionering een hypotheek kunt afsluiten, maar dat klopt niet. Met een goed pensioeninkomen kun je zelfs als gepensioneerde nog een woning kopen.

Een woning moet goed bij jou en bij jouw levensfase passen. Heb je geen kinderen (meer) bij je inwonen en is de woning te groot? Je kunt kiezen voor een kleinere woning. Laat je niet onterecht afschrikken door je leeftijd. Vaak is er meer mogelijk dan je vooraf verwacht.

Wat verandert er tien jaar vóór je pensioen?

Een hypotheek afsluiten is eenvoudiger voor een koper die nog niet binnen tien jaar met pensioen gaat. Dat komt doordat geldverstrekkers ook vragen naar je pensioeninkomen zodra je minder dan 10 jaar verwijderd bent van je pensioendatum. Het pensioeninkomen is waarschijnlijk lager dan het inkomen vóór je pensionering, dus kun je vanaf je 57e minder hypotheek krijgen op je inkomen. 

Je bent minder dan tien jaar verwijderd van je pensioendatum

Doordat rekening wordt gehouden met het pensioeninkomen kun je minder lenen. Banken kunnen ook andere eisen stellen. Een andere optie is bijvoorbeeld om te kiezen voor het extra aflossen voordat je met pensioen gaat. Je krijgt bijvoorbeeld een hypotheek van €250.000, maar de geldverstrekker eist dat je minimaal €25.000 betaalt voordat je met pensioen gaat.

Blik op de werkelijke maandlasten

Tegenwoordig zijn er ruimere mogelijkheden voor senioren. Het is namelijk ook toegestaan dat banken niet uitgaan van de standaardregels. Als je met het pensioeninkomen in staat bent om je hypotheeklasten te betalen, dan is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Dit wordt per geval beoordeeld.

Niet binnen tien jaar met pensioen

Ben je meer dan tien jaar verwijderd van je pensioendatum? Dan heb je ruimere mogelijkheden. De geldverstrekker baseert de maximale hypotheek op je huidige inkomen. Uiteraard is het ook in dit geval wel verstandig om rekening te houden met een daling van het inkomen na je pensionering. Je moet namelijk ook dan nog steeds in staat zijn om de maandlasten te betalen.

Wat is er mogelijk als je al met pensioen bent?

Ook met je pensioeninkomen kun je nog steeds een woning kopen. Je moet wel aantonen dat je voldoende inkomen hebt om de maandlasten te dragen. De AOW is een vast inkomen en jouw (eventueel) opgebouwde pensioen ook.

Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering

Kopers van een woning kiezen er vaak voor om naast de hypotheek een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Ook senioren kunnen dit, maar de looptijd van de verzekering is wel beperkt. Je kunt bijvoorbeeld nog een overlijdensrisicoverzekering afsluiten tot een leeftijd van 70 jaar. Daarna vervalt de verzekering en hebben nabestaanden geen recht meer op een uitkering bij overlijden van de verzekerde op de polis.