Zonder eigen geld kan tegenwoordig geen huis meer worden gekocht. Dat is geen nieuws. Maar hoe goed gevuld moet het spaarvarken zijn, wanneer je als starter op deze gespannen huizenmarkt in aanmerking wil komen voor een koopwoning?

Uitdaging; hypotheek en eigen geld

Heb je jouw droomhuis gevonden? Dan staat de volgende uitdaging voor de deur; Het vinden van een hypotheek én eigen geld. Sinds 1 januari 2018 financieren hypotheekverstrekkers nog tot 100% van de waarde van de woning. Extra kosten zoals overdrachtsbelasting, taxatie- en notariskosten moet je als koper betalen uit eigen middelen. En is het aankoopbedrag van jouw droomhuis hoger dan het maximale bedrag dat je aan hypotheek kan krijgen, dan is een goedgevuld spaarvarken dus helemaal een must. 

Goede voorbereiding

Op dit moment is de vraag naar koopwoningen vele malen groter dan het aanbod. Om een serieuze kans te maken is snel handelen een vereiste. Zorg daarom, zeker als starter, dat je goed voorbereid start aan jouw zoektocht naar een koopwoning. Zorg dat je weet waar jouw financiële (on)mogelijkheden liggen. Hoeveel eigen geld jij nodig hebt om een huis te kopen hangt af van verschillende factoren.
De belangrijkste zijn:

  • Inkomen (op basis hiervan wordt jouw maximale hypotheeklening vastgesteld)
  • De regio waarin je wil kopen
  • Het aantal vierkante meters dat je wil kopen

Eigengeldkaart Nederland

Om starters op weg te helpen en inzicht te geven in de financiële middelen die je als starter tot je beschikking moet hebben, ontwikkelden financieel experts van Independer de Eigengeldkaart Nederland. Hierop wordt visueel inzichtelijk hoeveel eigen geld je gemiddeld nodig hebt bij de aankoop van een huis in alle regio's van Nederland. De berekening wordt gemaakt op basis van jouw inkomen. Voor de berekening is uitgegaan van een annuïteitenhypotheek van 10 jaar vast. De Eigengeldkaart Nederland geeft een goede indruk van het eigen geld dat moet worden ingebracht. Het exacte bedrag is uiteraard afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, jouw (woon)wensen en de actuele rentestand. 

Ook benieuwd hoe goedgevuld jouw spaarvarken moet zijn? Bekijk dan snel de Eigengeldkaart van Nederland!