De koop is rond. Je kunt de verhuizing gaan voorbereiden. Tijd om je energiecontract kritisch te bekijken. Neem je hem mee of stap je over? Dit zijn de mogelijkheden.

Contract voor bepaalde of onbepaalde tijd

In de eerste plaats moet je controleren wat voor soort contract je hebt. Heb je een contract met een looptijd voor bepaalde of onbepaalde tijd? In dat eerste geval zal je het contract moeten meeverhuizen. Een energiecontract met bepaalde tijd kun je namelijk niet zomaar openbreken. Heb je een contract voor onbepaalde tijd, dan kun je er in veel gevallen voor kiezen om deze mee te nemen of over te sluiten. 

Geef de verhuizing door 

Je moet de verhuizing sowieso doorgeven aan de energieleverancier. Dit kan al vanaf drie maanden tot uiterlijk twee weken voor de verhuizing. Je ontvangt vervolgens een meterstandenformulier. Vul hierop de meterstanden in op de dag van de sleuteloverdracht. Doe dit bij voorkeur samen met de nieuwe bewoner. Dan weet je zeker dat je daar later geen gedoe mee krijgt. Bewaar altijd een kopie van de ingevulde meterstanden. Vervolgens stuur je binnen vijf dagen na de verhuizing de meterstanden door naar de leverancier. Aan de hand daarvan ontvang je een eindafrekening. Neem je het contract mee, dan wordt er vanaf dat moment met de meterstanden van je nieuwe woning gerekend. 

Opzegvergoeding

Besluit je over te stappen op een nieuw contract, bijvoorbeeld omdat je in de nieuwe woning zonnepanelen hebt en een andere leverancier meer betaalt voor de zelf opgewekte stroom, dan betaal je een opzegvergoeding. Deze vergoeding hangt af van het aantal jaar dat het contract nog loopt en zit tussen de 50 en 125 euro per product. Stop je zowel met het gas als de elektriciteit, dan betaal je dus het bedrag maal twee.

Een verhuizing is altijd een goed moment om je huidige energiecontract weer eens onder de loep te nemen. Bereken voor jezelf wat de meest voordelige optie is: meenemen of oversluiten.