De gemiddelde hypotheekrente kwam afgelopen week boven de 2 procent uit. Vanuit verschillende hoeken werd het omslagpunt aangekondigd. De rente staat al zo lang ongekend laag, die moet een keer gaan stijgen. Telkens blijkt die angst voor hogere woonlasten ongegrond. Ook nu weer, het bericht was nog niet de wereld in of een aantal hypotheekverstrekkers verlaagde de rente weer.

Er is altijd veel aandacht voor rentestijgingen. Is dat terecht? Niet als je kijkt naar de tastbare gevolgen voor je portemonnee. Het is een spel van tienden. Toen de hypotheekrente in oktober 2016 op het laagste niveau ooit stond, bedroeg het gemiddelde tarief 1,73 procent. We zitten nu dus krap een kwart procentpunt boven de laagste stand ooit. Een minimaal verschil.

Wat scheelt het concreet?
Als we uitgaan van een annuïteitenhypotheek ter waarde van 250.000 euro, hoe groot is dan het verschil in netto maandlasten vergeleken met het dieptepunt van de hypotheekrente?

1,73% = 787 euro
2,00% = 795 euro

Het verschil in netto maandlasten is dus verwaarloosbaar. Na enkele jaren lopen de lasten iets verder uiteen. De schuld neemt af en de teruggave van de hypotheekrenteaftrek wordt ook minder.

Waarom blijft de rente naar verwachting laag?
Het ligt niet in de lijn der verwachting dat de hypotheekrente nu definitief de weg naar boven heeft ingezet. Sterker nog, de eerste hypotheekverstrekkers zijn al begonnen met het weer naar beneden bijstellen van de hypotheekrente. Dat heeft meerdere redenen.

De belangrijkste reden is dat de macro-economische marktomstandigheden op dit moment geen aanleiding geven om een rentestijging te verwachten. Op iets lager niveau speelt er nog iets anders. De concurrentie onder hypotheekverstrekkers is groter dan ooit. Dat betekent dat banken scherp aan de wind moeten zeilen met hun tarieven.

Zeker met het voorjaar in aantocht. Van oudsher is de lente het seizoen waarin de meeste huizen verkocht worden en logischerwijs ook de meeste hypotheken gesloten worden.

En als de hypotheekrente verdubbelt?
Hoe je het ook wendt of keert, de hypotheekrente voorspellen blijft koffiedik kijken. Kan de rente volgend jaar verdubbeld zijn? Dat kan. Onderzoekers van de Amsterdam School of Real Estate berekenden wat de gevolgen van die stijging zou zijn voor de maximale hypotheek. Als de rente hoger is, kun je immers minder hypotheek krijgen.

Die gevolgen zijn volgens de onderzoekers waarschijnlijk kleiner dan gedacht. Tegenover het verdampen van leencapaciteit door de hogere hypotheekrente, staat ook een verwachte inkomensgroei van ruim 3 procent per jaar. Het hogere inkomen doet de effecten van de hogere rente weer teniet.

Ga je een huis kopen of sta je op het punt om je hypotheek over te sluiten? Dan zit je met de huidige rentetarieven nog steeds gebeiteld.

Terug naar overzicht / Vorig artikel - Volgend artikel