Om het milieu te ontzien gaan we steeds meer op zoek naar alternatieven om onze woning zo duurzaam mogelijk te verwarmen. Een warmtenet zou hiervoor de oplossing kunnen zijn. Een duurzaam alternatief voor het gebruik van aardgas.

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waar warm water doorheen stroomt. Dit warme water is afkomstig van een warmtebron in de buurt. Bijvoorbeeld van biomassacentrales, aardwarmte, oppervlakte- of afvalwater en restwarmte van bijvoorbeeld de industrie, landbouw of afvalverwerking. Door dit warme water door ondergrondse geïsoleerde leidingen te laten stromen, kunnen huizen en andere gebouwen weer verwarmd worden zonder daar de cv-ketel voor in te hoeven zetten. Het water dat door deze leidingen stroomt is namelijk warm genoeg om ook daadwerkelijk woningen, gebouwen en leidingwater mee te kunnen verwarmen. Een warmtenet wordt ingezet om woningen en gebouwen van het aardgas af te krijgen. Geschat wordt dat ongeveer de helft van alle woningen in 2050 zijn aangesloten op het warmtenet.

Klinkt heel mooi natuurlijk. Maar wat zijn precies de voor- en de nadelen van het gebruik van een warmtenet?

Voordelen warmtenet

  • Duurzaam: het warmtenet is een duurzaam alternatief voor aardgas. En dat is nodig om helemaal ‘van het gas af’ te gaan.
  • Veilig: verwarmen via een warmtenet is veiliger dan via aardgas, waar bijvoorbeeld de gevaren van een koolmonoxidevergiftiging op de loer liggen.
  • Eenvoudig: als het warmtenet op voldoende hoge temperatuur verwarmt, zijn weinig aanpassingen nodig in huis.
  • Constante temperatuur: een warmtenet verwarmt heel geleidelijk, waardoor de woning wordt voorzien van een constante en comfortabele warmte.
  • Bewustwording: wanneer je woning gebruik maakt van een warmtenet, weet je waar de warmte vandaan gehaald wordt. Dit kan een geruststellend gevoel geven.

Nadelen warmtenet

  • Leverancierafhankelijk: op dit moment is het nog zo dat je niet kunt kiezen voor een leverancier die de warmte levert. Hierdoor word je beperkt in je keuze waardoor je misschien bij een leverancier zit, die je niet zelf zou kiezen. Dit kan echter in de toekomst nog wijzigen. 
  • Duurder: verwarmen via het warmtenet is op dit moment (in de meeste gevallen) nog duurder dan verwarmen via aardgas. Ook dit zal in de toekomst veranderen wanneer de prijs van aardgas gaat stijgen. 
  • Bijstellen temperatuur: wanneer je gebruik maakt van een warmtenet op lage temperatuur is het niet eenvoudig snel je woning met een graad bij te stellen, zoals dat nu bij een cv-ketel wel het geval is.

Om daadwerkelijk van het gas af te komen zijn duurzame alternatieven nodig. Een warmtenet is hier een van. Echter, het aanleggen van een dergelijk netwerk is een behoorlijke investering en op dit moment alleen nog geschikt voor dichtbebouwd stedelijk gebied. Wil je toch weten wat de mogelijkheden voor jou zijn, ga dan op zoek naar een bureau die jou kan adviseren.