Een hypotheek afsluiten is voor veel mensen een stressvolle aangelegenheid. Er zijn veel keuzes die gemaakt moeten worden over iets waar u misschien minder goed in onderlegd bent. Een goede voorbereiding op het hypotheekgesprek is daarom goud waard.

Stress

U zit (voor het eerst) met de hypotheekadviseur om tafel en de eerste vraag die hij stelt is hoeveel u denkt dat u wilt gaan lenen. Uw wangen beginnen te gloeien, uw hersenen draaien op volle toeren. U hebt geen enkel idee. Laat uw loonstrook dan maar even zien, dan gaan we rekenen wat u per maand kunt besteden en hoe hoog uw maximale hypotheek kan zijn, probeert de adviseur. Met het schaamrood op uw kaken geeft u schoorvoetend toe dat u er niet aan hebt gedacht een loonstrook mee te nemen. U wordt met de seconde meer onzeker en de stress slaat u om het hart. Zo krijgt u nooit een hypotheek!

Verplichte documenten

Wees gerust, u bent niet de enige die het afsluiten van een hypotheek spannend vindt. Het is een noodzakelijk kwaad, waar u minimaal verstand van hebt. Toch kunt u zich heel goed voorbereiden op een dergelijk gesprek, zonder dat u zich direct hoeft te verdiepen in de theorie. Want daar kan de adviseur u heel goed bij helpen. Zorg in eerste instantie die u uw documenten goed op orde hebt. Om überhaupt een hypotheek af te kunnen sluiten moet u de volgende documenten kunnen overhandigen:

  • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart).
  • Een salarisstrook die niet ouder dan drie maanden is.
  • Een Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Deze kunt u opvragen bij uw werkgever of zelf downloaden op mijnpensioenoverzicht.nl.
  • Een werkgeversverklaring met daarin uw jaarinkomen en details over uw dienstverband.
  • De belastingaangifte van het afgelopen jaar.
  • Informatie over eventuele andere leningen, plus bewijs van aflossingen. Denk hierbij ook aan een eventuele studieschuld.
  • Een afschrift van uw spaar- en/of beleggingsrekeningen.
  • Een taxatierapport, indien aanwezig, van niet ouder dan zes maanden.

Zo, deze vragen zijn hiermee in ieder geval getackeld. De adviseur heeft nu in ieder geval voldoende informatie om de hoogte van de hypotheek te kunnen bepalen. Het eerste stressmoment is al uit de lucht.

Soort hypotheek

Nu moet u nog gaan nadenken over het soort hypotheek dat u wilt afsluiten. Enerzijds wilt u natuurlijk een zo’n laag mogelijke rentelast, maar wat zijn uw wensen op de lange termijn? Hebt u eigen geld dat u wilt inbrengen? Bent u iemand die voor zekerheid gaat met een rentevastperiode of durft u risico te lopen met een flexibele maandlast? Kunt u zich dat überhaupt permitteren? Vragen die u uzelf vooraf alvast kunt stellen en waar u alvast een mening over kunt vormen. Denk ook na over de mogelijkheid een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie. Praat er eens over met uw omgeving. Wat vinden zij? Probeer dan voor uzelf alvast een richting te kiezen.

Iedere eerste keer is lastig, helemaal als het gaat om een dergelijk grote financiële verplichting die u aangaat voor de komende jaren. Een goede voorbereiding is het halve werk, maar onthoud ook dat u niet direct een keuze hoeft te maken. Dat geeft wellicht ook wat lucht. Ga daarom met meerdere aanbieders om tafel en kies dan degene die het beste past bij uw wensen.